Behandelingen

Bodhi Ayurveda

Behandelingen

"You are the sky

Everything else is just the weather"

                 - Pema Chödrön -

Behandelingen

Ayurveda geneest en brengt je terug in balans, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Hiervoor maak ik gebruik van onderstaande stappen, uiteraard aangepast aan de cliënt en omstandigheden...

Diagnose

Volgens de Ayurveda heeft ieder mens zijn eigen staat van ultieme gezondheid. In de Ayurveda noemen we dat Prakriti of je geboorteconstitutie. Je kan het vergelijken met wat wij DNA noemen; ons unieke genetische pakketje. Bevindt je huidige staat zich in de buurt van je Prakriti, dan ben je geestelijk en lichamelijk gezond. Door psychische of lichamelijke oorzaken kan het zijn dat je die balans verliest.  Wanneer deze onbalans je lichaamsweefsels aantast, word je ziek en als er niets wordt gedaan om die onbalans op te heffen, kan een ziekte chronisch worden.  Daarom is het belangrijk om de disbalans op te heffen en de weefsels te herstellen en de geboorteconstitutie terug te vinden. Feitelijk is Ayurvedische geneeskunde dus niets anders dan het geestelijk en lichamelijk weer in balans brengen van de mens.


Hoe gaat dat in zijn werk? Om precies te weten wat de disbalans is, hebben we een gesprek over je gezondheid en klachten, je dagelijkse leven, eetgewoonten en leefstijl. Ik gebruik ook de polsdiagnose, een Ayurvedische diagnostische methode die meer inzicht geeft in jouw onbalans en in de oorzaak van je klachten en hoe die het beste kunnen worden aangepakt.

Voeding en kruiden

Met de kennis van de diagnose gaan we stapje voor stapje de onbalans  herstellen en eventuele ziekte(n) aanpakken. Het is eigenlijk de oorzaak weg nemen zodat het lichaam zichzelf kan herstellen. Het allermooiste van Ayurveda is de eenvoud. Een simpele aanpassing in dieet of leefgewoonte kan al een enorme gezondheidswinst betekenen.  Daarvoor hoef je helemaal geen dure dingen aan te schaffen. Eten moeten we tenslotte elke dag...


Daarnaast maak ik graag gebruik van kruiden in de vorm van pillen, poeders, dranken of oliën. Kruiden hebben vaak een hele specifieke werking op een bepaald systeem of orgaan waardoor je het lichaam heel gericht kan ondersteunen, helen en genezen.  En kruiden werken ook enorm op de geest, zoals bijvoorbeeld bij depressie of burn-out. Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke kruiden en olieën en het liefst ecologisch, vegetarisch en fair trade producten, met respect voor mens, dier en aarde. Diverse kruiden en olie heb ik  in de praktijk op voorraad of kan ik voor je bestellen. Kruidencapsules kan ik speciaal voor jou maken  indien een speciale combinatie of dosering nodig is die niet normaal verkrijgbaar is.

Behandelingen

Ayurveda kent ook diverse behandelingen die helpen de balans te herstellen, zoals bijvoorbeeld Abhyanga, een ontgiftende lichaamsmassage voor het hele lichaam; Vasti, een lokale behandeling om bijvoorbeeld gewrichtsklachten of rugklachten te behandelen  of Shirodhara, een oliegieting voor het hoofd waardoor een diepe ontspanning ontstaat en onverwerkte emoties naar boven komen, goed bij burn-out of slaapproblemen. Ik maak gebruik van veel verschillende technieken die ik in India heb leren toepassen en die een enorm verschil kunnen betekenen voor je gezondheid. Welke behandeling geschikt voor je is, is afhankelijk van jou en jouw onbalans. 


Bij behandelingen maak ik veel gebruik van marmapunten. Dit zijn punten op ons lichaam die in contact staan met onze energiebanen, onze emoties en ons energetisch lichaam.  Het zorgt  niet alleen voor een herstel van de lichamelijke balans, maar  heeft ook een groot psychisch effect. In Ayurveda behandelen wij alles: lichaam en geest.

Counseling en coaching

Ayurveda is een holistische geneeskunde, het behandelt alle aspecten van het leven. Veel disbalans vindt zijn oorsprong vaak niet in je lichaam maar in je geest. In Ayurveda is het heel belangrijk om te weten hoe het met iemand gaat en welke ontwikkelingen hij of zij  doormaakt. Het zegt veel over processen waarin mensen zitten en wat dat van ons vraagt en het geeft informatie over hoe iemand in het leven staat en wat de oorzaak van de onbalans kan zijn.


Een mensenleven in al zijn aspecten kan je niet in 10 minuten vertellen. Daarom duurt een consult minstens anderhalf uur. Ik neem graag de tijd en de aandacht om naar jou te luisteren en je te helpen om je situatie te veranderen. Ik gebruik hiervoor technieken uit de Vedische counseling maar ook uit Boeddhistische psychotherapie. Inzicht waarom dingen zijn zoals ze zijn, kunnen ons niet alleen leren om uit de problemen te komen, maar zorgen er ook voor dat een ziekte zich niet snel opnieuw zal ontwikkelen.


Trouwens... Je hoeft niet per se ziek te zijn om behoefte te hebben aan een gesprekspartner die op een andere manier naar de situatie kijkt. Misschien zit je in een bepaalde levensfase waarin het prettig is om over dingen te praten.  Of zoek je simpelweg een luisterend oor of iemand die je een steuntje in de rug geeft in een moeilijke periode. 

Sinds een aantal jaar geef ik met veel plezier ook vedische coaching aan medewerkers van bedrijven en zzp-ers. Steeds meer werkgevers willen hun medewerkers stimuleren om lichamelijk en mentaal gezond en fit te blijven en roepen daarvoor de hulp in van leefstijl specialisten. Al naar gelang het doel dat jullie hebben met de coaching kan ik een plan opstellen met een bijbehorende offerte. De kosten daarvoor zijn (in tegenstelling tot counseling, wat een onderdeel is van een Ayurvedisch natuurgeneeskundig consult) niet vrijgesteld van BTW, maar vallen onder een BTW tarief van 21%. Dit staat ook als zodanig gespecificeerd op de factuur. Voor meer informatie hierover kan je me een email sturen met daarin jouw contactgegevens en je hulpvraag, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op om te kijken naar de mogelijkheden. Vedische coaching komt, in tegenstelling tot een Ayurvedisch geneeskundig consult of behandeling, niet in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. 

Prijzen

Voor afspraken plan ik standaard 2 uur in. De ervaring leert dat we die tijd echt nodig hebben. Afhankelijk van jouw situatie, hebben we een consult, een behandeling of een combinatie van die twee. De prijzen zijn inclusief alle kruiden, materialen en olie die voor de behandeling worden gebruikt. Bij een enkele lokale behandeling reken ik het uurtarief, zoals bijvoorbeeld een netra vasti (oogbehandeling) of een janu vasti (kniebehandeling). Voor die behandelingen is een uur genoeg. Omdat voor een Shirodhara veel en dure olie wordt gebruikt, vraag ik de eerste keer € 10 euro extra. Zolang we de olie kunnen hergebruiken, geldt het normale 2-uurstarief. 


Let op! Voor vedische coaching geldt een ander tarief. Dit bedrag is namelijk inclusief 21% BTW en wordt gerekend per sessie van 2 uur. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van zakelijke budgetten via het bedrijf waarvoor je werkt en kan via een van tevoren afgesproken coachingstraject worden gefactureerd. Aanvraag is alleen mogelijk in overleg met mij, jou en jouw werkgever.

Gelieve na het consult contant af te rekenen of te pinnen. Credit cards worden geaccepteerd. Je ontvangt na betaling van mij via de email een factuur of declaratieformulier waarmee je bij je zorgverzekeraar een vergoeding kan terug vragen. Of het consult ook vergoed wordt, hangt af van je zorgverzekeraar en je verzekeringspakket. Als je hier vragen over hebt, neem dan contact met mij op.


Niet iedereen is in de gelegenheid om de praktijk te bezoeken. Dat geeft niks. Een consult of behandeling op locatie of ophalen en thuis brengen is in overleg ook mogelijk. Hiervoor gelden de normale tarieven plus een reisvergoeding van 0,25 cent per gereden kilometer. Hou er wel rekening mee dat hierdoor afspraaktijden wat kunnen uitlopen. 

Belangrijk om te weten...

Hou er met je kledingkeuze rekening mee dat er voor Ayurvedische behandelingen kruiden en olie worden gebruikt, die vlekken kunnen geven. Trek dus niet je nieuwe witte blousje aan, donker gekleurde kleding verkleurt niet. Kleed je comfortabel en warm aan en neem bij koud weer iets mee om je hoofd warm te houden, zoals een muts of een grote sjaal omdat je via je hoofd veel warmte kwijt raakt.

 

Eet vlak voor je behandeling liever geen grote zware maaltijd en drink van tevoren geen koffie of alcohol. Omdat een Ayurvedische behandeling het lichaam flink aan het werk zal zetten om alle afvalstoffen af te voeren en zichzelf te herstellen, is het verstandig om bij (buik)griep of tijdens de eerste dagen van je menstruatie de behandeling uit te stellen. Dit is om overbelasting van het lichaam te voorkomen. Hou er rekening mee dat je je na afloop een aantal dagen wat minder fit, zwaar of moe kan voelen. Voldoende warm water drinken helpt om de afvalstoffen af te voeren. In sommige gevallen zal ik mensen hiervoor extra kruiden meegeven. Soms hebben patiënten zoveel afvalstoffen bij zich dat het niet verstandig is om meteen te behandelen. In dat geval zal ik eerst een andere aanpak kiezen.

 

Bepaalde behandelingen zijn ook mogelijk op een externe locatie, zoals thuis of in een verzorgingshuis of hospice. Het is dan fijn als er voldoende grote handdoeken aanwezig zijn en een plek waar voldoende privacy is.