Nieuws

Bodhi Ayurveda

Nieuws

"True love is born for understanding"

- Boeddha -

Ritalin, AD(H)D en

                Ayurveda

Deze laatste paar dagen is Ritalin weer volop in het nieuws. Er zouden 3 volwassenen aan Ritalin gebruik zijn overleden zo meldde de NOS gisteren. Lareb moet eerst onderzoeken of dit echt te wijten is aan Ritalin. Er gaan wel meer geruchten over bijwerkingen van geneesmiddelen of vaccins, die nooit wetenschappelijk zijn vastgesteld. Maar ondanks dat je Ritalin niet voor niks krijgt voorgeschreven en ik de laatste zou zijn die je zou aandringen te stoppen, denk ik dat er talrijke andere manieren zijn om met AD(H)D om te gaan.


Volgens Ayurveda is AD(H)D een uiting van Vata en Rajas onbalans bij zeer creatieve, gedreven en gevoelige mensen. Zij pikken veel op uit hun omgeving, kunnen heel goed multitasken en kunnen iets direct omzetten naar acties. Bij onbalans schiet dit in de overdrive. Daarom is het zo belangrijk om al bij kinderen te beginnen met een goede begeleiding, want deze mensen zijn zo waardevol voor onze samenleving! Zij zullen ons dingen laten zien waarin wij als maatschappij zijn vastgelopen. Zij tonen een gevoeligheid die wij weer mogen verwelkomen om van te leren en te laten binnenkomen in ons hart. Prachtig toch?

Zoals bij alle mensen is het ook bij AD(H)D belangrijk om in balans te komen, zodat je optimaal van je mooie kwaliteiten gebruik kan maken.


Een paar tips voor gezondheid en balans bij AD(H)D:

- neem geen stimuli zoals koffie, alcohol, cola en zwarte thee, maar drink warm water of kruidenthee

- vermijd stimulerende kruiden zoals uien en knoflook en vermijd Vata verhogend voedsel zoals erwten en koolsoorten

- eet genoeg fruit en groene bladgroenten zoals spinazie en neem genoeg gezonde vetten zoals visolie en ghee

- eet organisch en vermijd e-nummers, kook vers en warm, vermijd koud voedsel, koude drankjes en ijs

- vermijd geraffineerde suikers en eet volkoren producten

- tracteer jezelf op warme oliemassages met rustgevende verwarmende olie of een shirodara behandeling

- zorg voor voldoende lichaamsbeweging en doe aan yoga, pranayama en meditatie

- zorg voor voldoende tijd buiten en in de natuur, vooral belangrijk bij kinderen: haal ze weg achter het beeldscherm en ga op avontuur in het bos of lekker sporten buiten of op zoek naar creativiteit met stenen, stokken of schelpen

- zorg voor rust, reinheid en regelmaat, bij iedereen belangrijk, maar hier van ultiem belang


Bovendien zijn er talrijke Ayurvedische en Europese kruiden en mineralen die het lichaam kunnen helpen om tot rust te komen en focus te vinden. Zonder chemische toevoegingen. Zonder bijwerkingen.


Voor iedereen met deze uitdaging: ik hoop dat je je realiseert hoe mooi en waardevol je bent. Laten we deze mooie mensen niet verdoven met chemicaliën maar ze in hun kracht zetten en leren en genieten van hun specialiteiten.


Fenegriek en

                  Diabetes

Fenegriek is een kruid dat ook wel bekend is als Trigonella foenum-graecum. Het is een groen kruid dat we kennen uit de Aziatische keuken, maar zichzelf heeft bewezen in de Ayurveda als een zeer effectief geneesmiddel. Naast een hulpje bij de borstvoeding is het een fantastisch kruid voor Diabetes.


Diabetes type 1 is een auto-immuun ziekte waarbij de pancreas stopt met het aanmaken van insuline. Diabetes type 2 is een ziekte waarbij de lichaamscellen ongevoeliger worden voor insuline, waardoor de pancreas veel meer insuline moet gaan produceren, de pancreas uitgeput raakt en insuline productie langzaam minder wordt. In beide situaties wordt glucose dus minder goed door de cellen opgenomen, waardoor het niveau van de glucose in het bloed stijgt, wat voor allerlei problemen kan zorgen.


Fenegriek werkt voor zowel Diabetes type 1 als voor type 2. Fenegriek verlaagt de glucosewaarde in het bloed. Dit zorgt ervoor dat je minder insuline zal hoeven prikken (type 1 en 2) of minder medicatie zoals metformine hoeft te nemen (type 2).

Aan de andere kant zorgt fenegriek voor een grotere insuline gevoeligheid van de lichaamscellen, waardoor glucose beter door de cellen kan worden opgenomen. En fenegriek vermindert de nuchtere bloedglucose. Bovendien werd aangetoond dat fenegriek cholestrol verlaagt (hoog cholestrol komt vaak samen voor bij Diabetes type 2). En ook prettig voor sommige diabeten: fenegriek vermindert de eetlust en dan met name de vetinname spontaan.


Al met al dus een schitterend en functioneel kruid van moeder natuur, gewoon verkrijgbaar in de supermarkt of de locale toko of als supplement beschikbaar via de drogist.


BELANGRIJK:

Ga nooit zomaar fenegriek nemen zonder dit met je behandelend arts of therapeut te overleggen, omdat fenegriek een verlagend effect heeft op je bloedglucose en daardoor hypo's kan veroorzaken.

Fenegriek heeft een bloedverdunnend effect, dus let op als je bloedverdunners slikt. En fenegriek kan zorgen voor baarmoedersamentrekkingen bij zwangerschap, dus zwangere vrouwen kunnen het beter niet gebruiken.


Over het leed

           dat Lyme heet

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Lyme loop je op door besmetting via de beet van een teek die deze bacterie (spirocheet) bij zich draagt. Meestal (maar niet altijd!) vormt zich na besmetting rondom de tekenbeet een rode ring op de huid. Na enkele dagen kunnen zich griepachtige verschijnselen voordoen zoals hoofdpijn, een stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid. Later kunnen diverse andere symptomen ontstaan. Omdat de Borrelia bacterie zich door het lichaam verspreidt, kan het leiden tot een grote diversiteit aan klachten, bijvoorbeeld in het zenuwstelsel, de huid, de spieren en gewrichten, het hart, de ogen en het kan ook psychische klachten geven. Kenmerkend voor Lyme is extreme vermoeidheid en overgevoeligheid. Er kan zich een chronische vorm van Lyme ontwikkelen doordat de bacterie zich op plekken weet te nestelen waar onze afweer lastig weerstand kan bieden. Borrelia kan zich ook lang schuil houden en ineens de kop opsteken wanneer de weerstand minder is. Soms wordt ook de term post Lyme syndroom genoemd: de Lyme is uitvoerig behandeld met antibiotica en dus zou de bacterie weg moeten zijn, maar toch blijven er klachten.

Wat doet de huisarts?

De huisarts zal onderzoeken of er sprake is van een besmetting met Borrelia en een behandeling starten met een langdurig en hoog gedoseerd antibioticum om de bacterie te doden en verdere verspreiding te voorkomen. Niet altijd is deze behandeling even effectief en er wordt getwijfeld of antibiotica nou echt zo goed werkt bij bestrijding van de Borrelia. Bovendien kunnen bijwerkingen optreden van antibiotica zoals darmklachten en misselijkheid, zeker na langdurig gebruik.


Wat doet Ayurveda?

Ayurveda begint met het sterk maken van je eigen systeem door het verhogen van je immuniteit en afweer (Ojas). Hoe sterker je immuniteit en afweersysteem, hoe beter je lichaam de Borrelia immers zelf kan opruimen. Je natuurlijke versus je huidige balans (Prakriti en Vikriti) worden nauwkeurig onderzocht en naar aanleiding van dat resultaat wordt een plan gemaakt om een optimale gezondheid en afweer te creëren en Ojas hoog te maken. Omdat Ayurveda werkt met natuurlijke voeding, leefstijl en kruiden, geeft dit geen bijwerkingen en heeft het geen negatief effect op de werking van de antibiotica. Bijwerkingen van de antibiotica kunnen trouwens worden mee behandeld.

Vooral bij chronische Lyme kijkt Ayurveda ook naar wat Lyme verder met je doet. Hoe beïnvloedt het je leven? Waar loop je tegenaan bij jezelf? Wat voor impact heeft de ziekte op jou? Ayurveda behandelt de hele mens.


Wat kan je doen om Lyme te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen: geen tekenbeet oplopen dus. Draag bedekkende kleding en controleer na een tuin, bos of natuur bezoek op teken. Heb je toch een teek? Verwijder hem dan zo snel doch secuur mogelijk met een speciale tekentang. Of ga even naar de huisarts voor hulp. Verdoof de teek niet met olie of alcohol. Het gevaar is dat de teek uit stress zijn maaginhoud uitbraakt. Als hij de Borrelia bacterie bij zich draagt, raak je besmet.

Ook is het belangrijk om preventief te werken aan een goed immuunsysteem en een gezonde balans. Als er besmetting plaats vindt, is het lichaam sterk genoeg om de bacteriën op te ruimen.


Ik ben gebeten door een teek, wat nu?

Verwijder allereerst zo snel mogelijk de teek of laat hem verwijderen. Noteer de datum in je agenda en markeer eventueel de plek van de beet, zodat je hem in de gaten kan houden. Ga naar de huisarts als je een rode ring rondom de tekenbeet krijgt of griepachtige verschijnselen hebt en vermeld dat je onlangs bent gebeten door een teek. Ga naar je Ayurvedisch therapeut en werk aan een verhoging van je immuunsysteem. Zo ga je Lyme optimaal te lijf.

Ook voor chronische Lyme of post Lyme syndroom patiënten kan Ayurveda helpen. Heb je vragen over Lyme (of wat anders)? Neem gerust contact op.


10 tips voor een

           gezond gewicht

Nu de zomer (en dus de bikini of zwembroek) dichterbij komt, starten veel mensen met een dieet om de winter kilootjes eraf te krijgen. Bij de één vliegen de pondjes er net zo makkelijk af als dat ze eraan waren gegeten en bij de ander gebeurt er niks. Of nog erger: er komt gewicht bij! Argh!!! Hoe kan dat nou?


Hier 10 tips voor een gezond gewicht:


1. Een goede spijsvertering

Zonder een optimale verbranding zal je voeding niet goed worden verteerd. Je bouwt toxines op in je lichaam, je kan niet optimaal gebruik maken van de voedingsstoffen die je tot je neemt en je bouwt vet op. Wat kan je zelf doen? Werk aan een goede spijsvertering door alleen te eten wanneer je trek hebt. Eet ¾ van je trek en laat de rest staan. Zo gaat je verbranding harder werken.


2. Voldoende beweging

Spreekt misschien voor zich, maar als je je verbranding niet omhoog gooit, gaan die vetcellen echt niet verdwijnen. Lekker bewegen dus. Ga niet meteen hardcore in de gewichten hangen. Cardio werkt vaak beter en geeft minder risico op blessures. Dus denk fietsen, zwemmen, roeien, hardlopen, yoga, of simpelweg iets wat jou wel van de bank af krijgt.


3. Het juiste dieet

Ja, dat is een goeie, want welk dieet is dat? Er zijn zoveel diëten, superfoods en voedsel hypes dat je door de bomen vaak het bos niet meer ziet. Voor iedereen is er een juist dieet, dat past bij jouw natuurlijke lichaamstype. Dat zorgt niet alleen voor balans in je gewicht, maar bevordert jouw hele gezondheid. Dit is geen one size fits all tip, maar wel eentje die je kan navragen bij jouw Ayurvedische therapeut.


4. Gember thee en warm water

Gember is HET wonderkruid en mijn favoriete kruid allertijden. Gember verwijdert toxines, gember verbetert de spijsvertering, gember is goed bij darmproblemen en misselijkheid en een heleboel andere ellende. En gember is goed voor iedereen. Denk dus gember gember gember. Warm water drinken heeft ook zo’n effect. Waar koud water (en koud voedsel) een doodsteek is voor je spijsvertering, helpt warm water je systeem juist mee.


5. Salades? nou nee

Ja dit lees je goed. Om af te vallen is het geen goed idee om fulltime te gaan leven op sla. Warm eten is namelijk veel makkelijker te verteren voor je systeem. En van makkelijk verteerbare maaltijden val je eerder af dan iets waar je maag en darmen overuren voor moeten draaien. Sla is namelijk voor velen van ons helemaal niet zo makkelijk te verteren. Eet je graag sla, eet het dan midden op de dag, wanneer je spijsvertering het sterkst is. Merk je dat je van salades alleen maar honger krijgt en daardoor halverwege de middag de snacks niet meer kan laten staan, dan is dat dus niet het goede dieet voor jou. Junkfood en geraffineerde suikers eet je natuurlijk liever niet als je wil afvallen, maar eet wel vet (bijvoorbeeld ghee) in je eten, want vetten helpen mee aan een verzadigd gevoel. Ook koolhydraten zijn niet per definitie verboden. Eet met mate en eet de volkoren variant.


6. Eet op het juiste moment

Hoe beter je spijsvertering werkt, hoe beter je je eten kan verbranden, des te minder extra pondjes. Je spijsvertering heeft perioden op de dag waarop hij sterker en minder sterk werkt. Ga je je flink te buiten aan een maaltijd terwijl je spijsvertering op een laag vlammetje staat, dan kan je wachten op de pondjes. Eet dus in de ochtend een goed ontbijt en de grootste maaltijd van de dag tijdens de lunch. En na 20 uur ’s avonds niet meer eten. Eet niet als je geen trek hebt en overeet je niet.


7. Juiste leefstijl

Leef regelmatig en ga op tijd slapen. Dan kom je ook niet in de verleiding voor avond snacks, die direct de weg naar je heupen weten te vinden. Bovendien help je je metabolisme mee en dat is goed voor de lijn. Voorkom stress, want stress staat boven aan de lijst van dikmakers. Stress kan zorgen dat onze spijsvertering vertraagt. Meditatie en yoga zijn dus nooit een slecht idee als je wil afvallen.


8. Balans in je hoofd

Gaat het puur over het kwijt raken van wat pondjes teveel of is er meer aan de hand? Eet je je frustraties weg? Zit je niet zo lekker in je vel en compenseer je dat met chocola? Bij afvallen heeft het zin om ook te werken aan je mentale gezondheid.


9. Medische check

Al een tijdje serieus bezig met afvallen, maar er gebeurt maar niks? Soms is er meer aan de hand. Misschien heb je problemen met je vochthuishouding of je schildklier. Even naar de huisarts...


10. Kruiden

Kruiden die de verbranding verbeteren zijn: zwarte peper, chili peper, cayenne peper, lange peper, gember en asafoetida. Kruiden die goed zijn bij mensen met een te hoge bloedsuiker en risico lopen op diabetes type 2: neem en kurkuma. Kruiden die kunnen helpen bij afvallen: triphala en gugulu.


En de laatste tip: een gezond gewicht is niet bij iedereen maat 36. En dat hoeft ook niet. Lekker in je vel kan ook in XL.